Blusleidingen
Wat is een droge blusleiding?
Een droge blusleiding is een leidingsysteem dat is ontworpen om water snel naar hogere verdiepingen of moeilijk bereikbare gebieden van een gebouw of terrein te transporteren in geval van brand. Denk hierbij aan grote fabriekshallen of langs het spoor. Het onderscheidende kenmerk van een droge blusleiding is dat er geen water in de leiding staat wanneer deze niet in gebruik is. In plaats daarvan wordt de leiding gevuld met samengeperste lucht of stikstof.
Hier zijn de belangrijkste kenmerken en componenten van een droge blusleidingssysteem:
- Leidingnetwerk: Een netwerk van leidingen dat door het gebouw of terrein loopt en naar specifieke locaties leidt waar brandbestrijding nodig kan zijn. Deze leidingen zijn gevuld met samengeperste lucht of stikstof in plaats van water.
- Aansluitpunten: Speciale aansluitpunten op verschillende verdiepingen of gebieden van het gebouw/terrein waarop brandweerslangen kunnen worden aangesloten. Deze aansluitpunten worden vaak gemarkeerd met borden.
- Droge blusleidingklep: Een klep die het systeem afsluit en voorkomt dat water in de leidingen komt. Deze klep wordt geopend wanneer het systeem wordt geactiveerd.
- Manometer: Een drukmeter die de druk in het systeem meet en aangeeft of het systeem klaar is voor gebruik.
- Compressoren of stikstofcilinders: Apparaten die samengeperste lucht of stikstof in de leidingen injecteren om de druk op peil te houden totdat het systeem wordt geactiveerd.
Hoe werkt een droge blusleiding?
Wanneer er brand uitbreekt en de droge blusleiding wordt geactiveerd, wordt water onder druk in de leiding geïntroduceerd. Dit gebeurt meestal door de aansluiting van een brandweerslang op een speciaal uitlaatpunt op de droge blusleiding. Maar dit kan ook via een waternet van de gemeente met een klep ertussen. Het water wordt vervolgens via de leidingen naar de brandhaard geleid, waardoor brandbestrijding mogelijk is op locaties waar normaal gesproken geen permanente waterbron aanwezig is.
Deze leidingsystemen worden vaak geïnstalleerd in gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals kantoorgebouwen, appartementencomplexen, ziekenhuizen, en winkelcentra maar ook langs het spoor. Ze worden vooral gebruikt op plekken waar waterleidingen niet altijd onder druk staan of waar vorstgevoeligheid een rol speelt, zoals onverwarmde magazijnen, parkeergarages of buitenterreinen.
Droge blusleidingen zijn met name van toepassing in gebouwen met meerdere verdiepingen waar het aanleggen van permanente waterleidingen naar hogere verdiepingen niet praktisch is. Waar het ook heel veel van toepassing is, zijn gebouwen/terreinen die vorstgevoelig zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat brandbestrijdingsmiddelen snel ter plaatse kunnen zijn, zelfs op locaties waar directe toegang tot water lastig is.
De installatie van droge blusleidingen is vaak afhankelijk van lokale bouwvoorschriften en de aard van het gebouw/terrein. Het is belangrijk dat deze systemen regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze altijd operationeel zijn in geval van een noodsituatie.
In conclusie bieden droge blusleidingen een effectieve oplossing voor brandbestrijding op locaties waar directe toegang tot water problematisch is. Door snel water naar de brandhaard te transporteren, spelen droge blusleidingen een cruciale rol in het verminderen van schade en het verhogen van de veiligheid.
Vraag meer informatie
Advies nodig?
033-4612885
Al onze installaties worden met de grootste zorg gebouwd en volgens de KIWA richtlijnen(BRL 903-08). Ook kunnen wij KIWA gecertificeerde installatie verzorgen. Dus als u uw werkplaats echt belangrijk vindt en u wilt uw werkplaats met zorg laten inrichten, neem dan gerust contact met ons op.